GALBENELELE.
Galbenelele, pe numele stiintific Calendula officinalis, bogate in saponozide triterpenice, flavonoizi si glicozizi flavonici, uleiuri volatile, substante amare, mucilagii, esteri colesterinici, vitamina C, au fost cunoscute si apreciate inca din antichitate de catre greci, egipteni, indieni si arabi.
Infuzia de galbenele se foloseste atat intern, ca cicatrizant, in caz de gastrite hiperacide, ulcer gastric si duodenal, colecistita, icter infectios, ulceratii canceroase, inflamatii ale colonului, hemoroizi, boli de ficat, cat si extern.
Si pentru ca suntem dupa Sarbatori cand poate ai exagerat cu mancarea gatita si ai neglijat fructele sau salata de legume, asa ca ai probleme cu digestia, o cana de ceai de galbenele cu miere de albine din belsug iti poate fi de un real folos. Pentru efect imediat, ceaiul se bea cat de fierbinte poti.
Infuzia pentru uz intern se prepara turnand o cana de apa fiarta peste doua lingurite de planta uscata si maruntita. Se lasa la infuzat cateva minute, se strecoara si se bea cald, inaintea meselor principale.
Pentru uz extern, infuzia de galbenele, un dezinfectant de nepretuit, fara egal, se prepara din trei-patru lingurite de floare la o cana de apa clocotita. Cu infuzia de galbenele se pot spala ranile sangerande sau cu puroi, ochii obositi sau bolnavi de conjunctivita ori blefarita, se pot face spalaturi bucale in caz de abcese sau extractii.
Daca ai racit si ti-e nasul infundat, prepara-ti singur, in casa, picaturi de pus in nas din doua lingurite de ceai de galbenele si o jumatate de lingurita de zeama de lamaie si ai portia pe o zi intreaga. Picaturile astfel obtinute sunt suta la suta naturale, nu au reactii adverse si nu dau dependenta, precum cele de sinteza de la farmacie.
Daca te doare gatul, fa gargara cu infuzie de galbenele in ca