Mediatorii vă pot scăpa de cheltuielile cu avocaţii şi drumurile Tribunalului. Practicieni ai uneia dintre cele mai tinere profesii, peste 80 de mediatori bihoreni s-au întrunit vineri, în sala mare a Primăriei, la conferinţa "Medierea - procedură şi practică".
La eveniment a luat parte inclusiv deputatul Alina Gorghiu, iniţiatorul Legii 115 din 2011 care reglementează activitatea acestui corp profesional. "Legea medierii din România este la această dată cea mai bună din Europa, avem deja un corp profesional format, îmi doresc să văd că s-au înţeles procedurile iar peste câteva luni să avem cât mai multe exemple de medieri încheiate cu succes", a declarat Gorghiu în deschiderea conferinţei.
La eveniment au mai participat, printre alţii, deputatul bihorean Ioan Cupşa, şefa Cancelariei Prefectului, Claudia Timofte, formatorul în mediere şi vicepreşedinte al Asociaţiei UNMR, Mihai Benchiş, preşedintele Asociaţiei Ultrasilvam Gheorghe Ţiţ, preşedintele Centrului de Mediere Oradea Lucia Ţinte şi primarul Ilie Bolojan, venit să salute asistenţa.
În cadrul conferinţei de vineri au fost dezbătute pe grupuri de lucru teme degate de mediere în domenii precum cel comercial, bancar, dreptul penal, dreptul muncii, dreptul civil sau familia.
"Medierea este o cale alternativă de soluţionare a conflictelor în mod amiabil. Avantajul medierii îl constituie faptul că soluţia aparţine părţilor, care convin cum să procedeze pentru stingerea conflictului, în vreme ce în cazul apelării la instanţă soluţia este arbitrară şi mulţumeşte în mod probabil doar una dintre părţi", a declarat pentru BIHOREANUL, Lucia Ţinte.
Potrivit preşedintelui Centrului de Mediere Oradea, medierea este cea mai bună soluţie în cazul disputelor familiale unde relaţiile de bună înţelegere dintre părţi trebuie să continue şi după divorţ pentru ca părinţii să se poată îngriji de creştere