Supranumită medicina trecutului, a prezentului şi a viitorului, cromoterapia poate să restabilească echilibrul emoţional şi de la nivel psihologic. Terapia care apelează la ajutorul culorilor poate să asigure buna funcţionare a glandelor, echilibrând întreg organismul.
Nu mai este un secret faptul că terapia prin culori poate fi extrem de eficientă în caz de anxietate, căderi nervoase, lipsa poftei de mâncare sau chiar depresie.
Unele dintre culori au rolul de a stimula activitatea biologică a organismului, în timp ce altele o „domolesc“.
O astfel de terapie este mai mult decât benefică în lunile de toamnă şi de primăvară, când psihicul este afectat de scăderea perioadei cu lumină solară.
Acest fapt duce la apariţia, printre altele, a melancoliei, indispoziţiilor şi a stărilor depresive.
Fiecare culoare contribuie la stimularea sistemului nervos şi poate duce la creşterea sau la scăderea tensiunii, dar şi a problemelor de respiraţie. De asemenea, culorile pot regla rata pulsului.
Cromoterapeuţii recomandă nuanţele de galben, portocaliu şi roşu, dacă eşti prea „moale“ şi suferi de o uşoară depresie. Îţi vor încărca bateriile, pentru că au capacitate de a stimula sistemul nervos.
La polul opus se situează nuanţele de verde şi albastru, care au proprietăţi de calmare şi de restabilire a echilibrului psihologic.
Terapia cu lumină colorată poate fi practicată prin contact vizual, întrucât, nu toată lumina care pătrunde în ochi este destinată vederii, spun specialiştii în cromoterapie.
20% din aceasta trece de retină şi merge spre hipotalamus şi apoi în creier.
Cei şapte centri de forţă (chakre) din corp
1. Violetul te ajută să te orientezi în spaţiu. Culoarea violet „ajunge“ la glanda pineală, activează capacitatea de orientare şi întăreşte personalitatea şi simţul autorităţii.
2. Indigo te face mai în