Beneficiile castravetelui
Castravetele cu coaja, consumat crud, contine, raportandu-ne la 100 de grame, 20 de kcal dintre care zinc, carbohidrati de circa 3,63g, potasiu, grăsimi de aproximativ 0,11g, fosfor, proteine de 0,65g, magneziu, vitaminele B1, B2, B6, B9 si C si fier.
Castravetii pot fi consumati cruzi sau murati. Pentru murare se utilizeaza otetul sau saramura, alaturi de diverse plante aromatice. Gustul deosebit si multiplele intrebuintari in planul gastronomic, fac din castravetele murat o piesa de rezistenta a alimentatiei umane, mai ales iarna, consumat alaturi de carne.
Proprietati terapeutice ale castravetelui
Persoanelor care au probleme cu presiunea sangelui li se recomanda consumul de castraveti care pot normaliza presiunea sangvina. Recomandat si diabeticilor.
Sucul de castravete consumat regulat previne exfolierea si ruperea unghiilor si favorizeaza cresterea parului.
Datorita calitatilor sale terapeutice, castravetele este folosit ca remediu natural in tratamentul constipatiei, al iritatiilor, al arsurilor solare, al intestinelor, al gutei si al reumatismului. Este un bun laxativ si contribuie la eliminarea toxinelor din organism.
Castravetele este folosit in realizarea mastilor faciale impotriva ridurilor.
Este intrebuintat in creme pentru efectul de restabilizare a PH-ului pielii.
Semintele de castravete au un rol esential in problemele cu expectoratia sau cu tusea.
Aroma castravetelui proaspat este considerata afrodisiaca.
Dezavantajele consumului de castravete
Este recomandat un consum moderat pentru persoanele hipotensive sever sau cu ascita, datorita continutului ridicat de apa. (95%).
Poate afecta digestia: stari de greata, indigestie sau dureri abdominale determinate de prezenta semintelor din castravete. Este recomandata indepartarea acestora inainte