În cursul acestei săptămâni, Guvernul României a aprobat o hotărâre care vizează introducerea coplăţii, începând din luna aprilie, pacienţii fiind nevoiţi să scoată din buzunare între 5 şi 10 lei, o singură dată, la externare, indiferent de perioada spitalizării.
Potrivit managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, ec. Vasile Rîmbu, „am propus ca valoarea coplăţii să fie de 5 lei. Pacientul va face o singură plată, sumă achitându-se în ziua în care pacientul se externează, în secţia unde a fost spitalizat, nu la casieria centrală a spitalului. Ca urmare a achitării acestei sume, se va elibera o chitanţă”.
Acesta a mai precizat că această coplată nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriul de specialitate, nici persoanelor exceptate prin lege, respectiv copii, gravide, pensionari cu venituri mai mici de 740 de lei, bolnavi incluşi în programele naţionale de sănătate sau veterani de război.
„Potrivit prevederilor, doar aproximativ 10% dintre pacienţi vor plăti această taxă, restul de 90% făcând parte din categoriile exceptate de lege”, a mai completat Vasile Rîmbu. În aceste condiţii, suma care se va cumula pe durata unui an, ca urmare a introducerii coplăţii, nu va reprezenta un mare ajutor pentru sistemul sanitar sucevean, ţinând cont de cheltuielile imense pe care le are unitatea spitalicească.
De cealaltă parte, potrivit reprezentanţilor ministerului de resort, coplata va reprezenta o sursă de finanţare care va ajuta la îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale. Aceştia au mai afirmat că introducerea unei coplăţi modice poate fi considerat un mecanism de control al internărilor nejustificate, fictive şi al raportărilor false.
Categoriile de asiguraţi scutite de coplată trebuie să facă dovada acestei calităţi cu documente eliberate de autorităţile competente că se încadrează în respectiva categorie,