Soţii Ceauşescu erau oameni simpli, nu aveau pofte extravagante, fiind totodată reţinuţi în comportamentul afişat în public. Cu toate acestea, celebrul cuplu de dictatori de dinainte de 1989 avea obiceiuri de la care nu se abătea: mâncarea proaspătă, băuturile româneşti, somnul de după-masă şi filmele americane poliţiste sunt doar o parte din mofturile imperativ exprimate de cei doi dictatori.
Unul dintre oamenii care le-a fost apropiat ani de zile şi care a scris zeci de cărţi despre comunismul românesc, o dată ce a ieşit de sub cenzura comunistă emigrând în Statele Unite este generalul Ion Mihai Pacepa.
Fost şef adjunct al Departamentului de Informaţii Externe al României comuniste şi, mai ales, consilier personal al lui Nicolae Ceauşescu, Pacepa a cerut azil politic în Statele Unite ale Americii în 1978. Acolo a lucrat pentru comunitatea de informaţii a SUA în diferite operaţii împotriva fostului bloc sovietic.
Generalul este totodată şi unul dintre oamenii care i-a cunoscut îndeaproape pe cei doi şi care a povestit despre obiceiurile acestora. În una dintre cele mai cunoscute cărţi ale lui, Orizonturi Roşii, Pacepa vorbeşte despre fixul somnului de după-masă, nelipsit în viaţa lui Nicolae, despre preferinţei Elenei pentru şampania Cordon Rouge şi chiar de problemele lui Nicu Ceauşescu cu alcoolul.
”Lui Ceauşescu îi plăcea să bea, avea un soi de vin preferat, alb-gălbui, precum si un soi de coniac foarte aromat, fără să se dea în lături de la şampania Cordon Rouge, pe care o prefera Elena, dar aproape niciodată nu bea în public, unde se străduia din răsputeri să-şi facă un portret de ascet, băutor numai de ceai. Departe, în spatele nostru, am văzut-o pe Elena, la uşa din faţă. Zărindu-si soţul, a trimis un paznic din garda personală să-l cheme la cină. înainte de a pleca, Ceausescu mi-a spus să vedem un film Kojak după aceea. <