Călugărul, diplomatul şi scriitorul român, Vladimir Ghika, victimă a închisorilor comuniste, a fost declarat sfânt prin unul dintre primele decrete semnate de Papa Francisc I. Urmează ceremonia de beatificare.
"Papa Francisc a aprobat miercuri seară la Roma decretul privind martiriul slujitorului lui Dumnezeu, mons. Vladimir Ghica, preot diecezan. Prin aprobarea acestui decret papal, martirul Vladimir Ghica urmează să fie proclamat „Fericit” în cadrul unei ceremoniei de beatificare ce va fi anunţată în viitorul apropiat. Jertfa eroică pentru credinţa în Cristos, adusă prin propria viaţă de mons. Vladimir Ghika într-un timp de întuneric şi ostilitate faţă de Dumnezeu, primeşte astfel pecetea Succesorului lui Petru în timpul sfânt al Paştelui din anul de graţie 2013“, potrivit postului de Radio Vatican.
Născut la 25 decembrie 1873, la Constantinopol, unde se afla tatăl său, Ion Ghika, în calitate de ministru plenipotenţiar. Bunicul său, Grigore Alexandru Ghika, a fost ultimul domnitor al Moldovei între 1849-1856 şi s-a numărat printre cei care au pregătit Unirea Principatelor.
Prinţ, diplomat, literat, om de caritate, teolog, a fost licenţiat în filozofie scolastică, Vladimir Ghika a participat la serviciile sanitare în războiul balcanic din 1913, dedicându-se fără frică şi istov îngrijirii bolnavilor de holeră la Zimnicea. În anii primului război mondial s-a antrenat în diverse misiuni diplomatice, s-a ocupat de victimele cutremurului de la Avezzano, de tuberculoşii din ospiciul din Roma, de răniţii de război.
Este sfinţit preot la Paris în ziua de 7 aprilie 1923. Papa i-a acordat privilegiul de a celebra în cele două rituri: latin şi bizantin, fiind astfel primul preot biritual român din România.
A cutreierat aproape toate continentele de-a lungul şi de-a latul lor, ajutându-i pe cei sărmani. Proiectee sale caritabile le-a desfăşurat în