News Peste un milion de clienți bancari vor avea împrumuturile și economiile transferate la o bancă nouă în acest an sau la începutul anului viitor. Anul acesta este unul din cele mai bogate în evenimente pentru sistemul bancar.
O bancă mare, Bancpost, va fi asimilată de Banca Românească, în timp ce Raiffeisen a anunţat că va prelua portofoliul retail de la Citi Bank România.
Nu în ultimul rând,filiala locală a băncii cipriote Laiki, Marfin Bank, va trebui să îşi caute cumpărător, din cauza restructurării băncii mamă.Condiţiile de lucru cu banca se schimbă pentru mai mult de un milion de clienţi. Ce se va întâmpla cu creditele şi depozitele acestora?
În cazul transferului de depozite, este nevoie de acordul clienţilor, a declarat pentru EVZ un consultant în fuziuni şi achiziţii. Se vor păstra aceleaşi dobânzi la depozite? „De regulă, dobânda băncii unde deponentul a fost iniţial client va fi menţinută pentru perioada de maturitate a depozitului. După scadenţă, dobânda devine aceea a noii bănci”, a spus el.
În funcţiede suma din cont a clienţilor, vor exista şi excepţii. Se ştie, clienţii cu economii mari beneficiază şi de dobânzi mai bune. Dacă noua bancă va fi concentrată pe atragerea de lichidităţi, atunci oferă cu siguranţă dobânzi mari la depozite.
Astfel, în unele cazuri, transferul de depozit se poate dovedi avantajos. De exemplu, Raiffeisen, care va prelua portofoliul de clienţi retail al Citi Bank practică pentru economiile la termen pe un an în lei dobânzi de 4,75 - 5% pe an (chiar 5,25% dacă e vorba de sume mari), în timp ce la Citi acestea urcă până la doar 4,5%. Şi la euro Raiffeisen are dobânzi ceva mai mari decât Citi. Bancpost şi Banca Românească s-au concentrat în ultimul timp pe atragerea de resurse şi oferă atât la lei, cât şi la euro, printre cele mai mari dobânzi de pe piaţă (circa 6% la lei şi 4% la