Ministerul Sănătăţii nu mai alocă bani decât programelor de prevenţie. Hotărârea privind programele naţionale de sănătate, pentru anii 2013 şi 2014, a fost aprobată joi de către Guvernul României, la propunerea Ministerului Sănătăţii, care îşi asumă derularea şi finanţarea a 13 programe naţionale de sănătate publică, care au ca scop prevenirea, supravegherea şi controlul bolilor transmisibile şi netransmisibile, promovarea sănătăţii şi a unui stil de viaţă sănătos, monitorizarea factorilor determinanţi ai afecţiunilor din mediul de viaţă şi muncă, dar şi asigurarea unor servicii de sănătate publică specifice, precum şi a programelor naţionale de hematologie şi securitate transfuzională şi a celui de sănătate a femeii şi copilului.
„Până acum, n-a exista nicio problemă cu finanţarea programelor de sănătate la nivelul judeţului. Lucrurile se vor schimba însă din luna aprilie. Momentan, avem buget pentru toate programele naţionale de sănătate. N-am primit nicio notificare cu privire la finanţarea lor, dar aşteptăm fondurile pentru luna viitoare“, spune Robert Dâncă, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.
Anumite programe vor fi finanţate
Ministerul îşi asumă doar finanţarea programelor de prevenţie. Nu se regăseşte screeningul de colon, dar a fost introdus cel de depistare a cancerului de col uterin şi programul de vaccinare a elevelor împotriva virusului HPV.
„Programul de depistare a cancerului de col uterin este implementat pentru o perioadă de cinci ani de zile. Iar în ceea ce priveşte vaccinarea HPV, fiind şi ea o măsură de prevenţie, va exista o campanie de vaccinare“, a spus dr. Răzvan Socolov, directorul medical al Maternităţii „Elena Doamna“ dinIaşi.
În ceea ce priveşte programul pentru hematologie şi securitate transfuzională, medicii susţin că există deja o serie de măsuri foarte bine definite.
„În prezent, ex