Statisticile spun că, în ultimii şase ani, 20.000 de medici rezidenţi români au plecat în străinătate. Estimările arată că 100 de localităţi n-au medic, iar numărul pacienţilor care revin unui doctor din rural este de şase ori mai mare decât la oraş. Mulţi oameni ajung la control când e prea târziu.
În România există, acum, doi medici la 1.000 de locuitori, faţă de trei, cât e media în Uniunea Europeană. Ca să-i păstreze în ţară, cei din Minister spun ca vor încerca să plătească medicii după performanţă.
„Ne pleacă foarte mulţi medici din cauza condiţiilor de muncă şi a salariilor mizere“, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF „Gr T Popa“ din Iaşi, o universitatea care oferă absolvenţilor posibilitatea de a face rezidenţiatul în străinătate.
Creşterea salariilor rezidenţilor, incertă
Colegiul Medicilor din România a propus ca, în acest an, Guvernul să ia o decizie pozitivă în privinţa dublării salariilor medicilor rezidenţi. Pentru moment, Ministerul Sănătăţii nu a dat niciun răspuns acestei cereri, întrucât bugetul pentru Sănătate nu a fost adoptat nici până acum.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, a afirmat că până la finele anului 2013, venitul unui medic rezident ar trebui să ajungă la 2.400 de lei. Cifra este valabilă şi pentru tinerii specialişti, care au venituri foarte mici. Un medic rezident primeşte, în primul an de rezidenţiat, o leafă de 800 de lei pe lună, iar gărzile pe care le efectuează nu sunt plătite.
O altă cerinţă a CMR este ca Guvernul să asigure majorarea bugetului alocat Sănătăţii, de la 2,7 (cât este în prezent) la 5,5 şi chiar 6% din Produsul Intern Brut. Astărăstoae a precizat că, chiar şi cu aceste creşteri, România rămâne pe ultimul loc în ceea ce priveşte alocaţiile pentru Sănătate din Europa, nu doar din Uniunea Europeană.
Statisticile