Încă de când a fost ales să păstorească Biserica, Papa Francisc a devenit unul dintre cele mai faimoase personaje din Biserică. În toată lumea i-au fost remarcate atitudinea umilă, simplitatea şi mesajele de compasiune. Acum, când catolicii sărbătoresc Paştele, toate privirile sunt din nou aţintite asupra sa, iar orice gest al Papei este considerat a fi un indiciu privind modul în care acesta urmăreşte să reformeze Biserica.
Tocmai de aceea, faptul că Papa Francisc a ales să vorbească despre schimbare în cadrul slujbei de Înviere arată că aceste transformări ar putea să se ivească în curând.
Papa a început să oficieze slujba în Bazilica Sfântul Petru, în care domneşte întunericul şi liniştea, atmosfera amintind de perioada dintre răstignirea lui Iisus Hristos, în Vinerea Mare şi Învierea din duminica Paştelui.
Unul dintre cele mai dramatice momente ale serviciului – când el va împărţi credincioşilor lumina lumânării sale – a fost scurtat în acest an. Oficialii de la Vatican au arătat că aceasta a fost dorinţa Papei, ca slujba să nu ţină prea multă vreme.
Textul rostit de Papă a fost făcut public, iar temele principale fac referire la rolul femeii în Biserică, dar şi la schimbarea şi la modul în care aceasta este percepută de către credincioşi. Astfel, Suveranul Pontif a început prin a spune povestea femeilor care au mers la mormântul lui Iisus, doar pentru a găsi lespedea dată la o parte şi pentru a observa că trupul Mântuitorului dispăruse. În acel moment, femeile nu au înţeles ce se petrecuse.
„Nu se întâmplă acelaşi lucru când apare ceva complet nou în viaţa noastră ? Ne blocăm, nu înţelegem, nu ştim ce să facem. Noutatea ne face să ne temem, inclusiv cea care este adusă de Domnul“, se arată în textul rostit de Papă.
„Există un ultim amănunt pe care vreau să îl evidenţiez. Femeile află noutatea de la Domnul“, a mai spus S