Hepatita C este o problemă majoră de sănătate în România, dar şi în celelalte state din lume. Deşi nu există cifre exacte care să ne arate câţi români sunt diagnosticaţi cu această boală, medicii clujeni spun că în prezent, numărul bolnavilor care ajung să se interneze din această cauză este destul de ridicat.
Mai grav este faptul că la spital ajung tot mai mulţi pacienţi la care boala e deja cronică, respectiv mai greu de tratat. Hepatita C este răspândită la nivel mondial. Se estimează că sunt infectate între 150-200 de milioane de persoane, cu o incidenţă de 3-4 milioane de persoane anual. În fiecare an se înregistrează circa 350.000 de decese provocate de boli de ficat asociate cu hepatita C.
Nici în România stituaţia nu este mai bună. În ţara noastră se înregistrează o prevalenţă de 4,5 de cazuri la suta de persoane.
"Ocupăm un ruşinos loc I în ceea ce priveşte prevalenţa cu virusul hepatitic C. În principal, în spitalul nostru se internează pacienţi cu hepatită acută C care nu aş putea spune că evoluează sever. Evoulează doar prelungit. Omenii au o capacitate de muncă redusă, iar boala este responsabilă de absenteism prelungit de la locul de muncă şi, evident, modifică statusul bilogic al pacientului", a declarat dr. Mihaela Lupşe, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase Cluj-Napoca.
La fel de îngrijorător este faptul că tot mai mulţi pracienţi ajung la spital în stare cronică. În cazul lor tratamentul este mult mai complex şi mai costisitor.
"Un număr tot mai mare de pacienţi vin la spital când boala este cronică, deci nu sunt recunoscuţi în perioada acută a bolii, nu fac un tratament adecvat şi vin direct cu boala în stadiul cronic”, a mai precizat dr. Mihaela Lupşe.
Potrivit ultimelor studii, în România există aproximativ 600.000 de persoane infectate cu virusul hepatic, din care aproximativ 90% au fost diagnosticate cu