Genomul (material genetic acumulat intr-un set de cromozomi) unei specii exterminate de broasca din Australia a fost revitalizat si reactivat de o echipa de oameni de stiinta folosind o tehnologie complexa de clonare pentru a implanta nucleul unei celule "moarte" intr-un ou provenind de la alta specie de broasca.
Specia bizara de broaste care are posibilitatea de a incuba ouale in stomac si de a da nastere la pui pe gura - Rheobatrachus silus - a fost exterminata in 1983. Dar echipa "Proiectului Lazar", de la universitatea australiana "New South Wales", a reusit sa recupereze nuclee celulare de la tesuturi colectate in anii "70 si pastrate inghetate timp de 40 de ani.
Scopul proiectului este acela de a readuce la existenta specia disparuta in anii "80, potrivit National Geographic.
In cadrul experimentelor din ultimii cinci ani, cercetatorii au preluat oua de la o specie inrudita, "Mixophyes fasciolatus", le-au inactivat nucleele celulare si le-au inlocuit cu nuclee moarte de la specia exterminata.
Unele dintre oua au inceput sa se divida in mod spontan si sa creasca pana la stadiul embrionar. Desi niciun embrion nu a supravietuit mai mult de cateva zile, testele genetice au confirmat ca celulele care se divid contin materialul genetic de la specia exterminata.
"Il privim pe Lazar inviind din morti, pas cu pas", declara conducatorul "Proiectului Lazar", profesorul Mike Archer, de la Universitatea New South Wales din Sydney.
"Am reactivat celulele moarte in celule vii si am revitalizat genomul unei specii exterminate. Acum avem celule ale acestei specii pastrate prin criogenie pentru a fi utilizate in viitoare experimente de clonare.
Suntem din ce in ce mai increzatori ca dificultatile care ne stau in fata sunt de ordin tehnologic, nu biologic, si ca vom reusi. Cel mai important e ca a