240 de minori au fost părăsiţi în 85 de spitale din 32 de judeţe şi din Capitală în perioada noiembrie 2012 – ianuarie 2013. Dintre minori, 57% au cel mult trei luni, potrivit unui studiu realizat cu prilejul unei campanii derulate de Ministerul Sănătăţii (MS) în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) şi cu Oficiului Român pentru Adopţii (ORA).
"În urma campaniei de verificare derulată între 22 .11.2012 - 17.01.2013, s-a constatat că doar în nouă judeţe în care au fost inspectate 42 unităţi sanitare (18 secţii de maternitate şi 24 de pediatrie) nu au fost identificaţi copii părăsiţi”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Ador Copiii.
Cele nouă judeţe sunt Alba, Botoşani, Galaţi, Harghita, Ialomiţa, lfov, Mehedinţi, Olt şi Suceava. În schimb, în alte 32 judeţe, precum şi în municipiul Bucureşti, au fost identificaţi un număr de 240 de copii părăsiţi, în 85 de unităţi sanitare (38 secţii de maternitate şi 47 secţii de pediatrie).
„Procentul cel mai mare de părăsire îl deţin copiii cu vârsta de până la trei luni", se mai arată în documentul organizaţiei neguvernamentale, cea care a semnalat fenomenul abandonului de copii în maternităţi şi secţii de pediatrie.
Potrivit medicilor, în momentul naşterii, 154 de copii (64%) prezentau diferite afecţiuni medicale. În urma intervenţiilor de specialitate, în momentul controlului, doar 75 copii (31,25%) mai prezentau afecţiuni medicale cronice sau acute.
Totodată, 75% dintre copii aveau o stare de sănătăte ce permitea îngrijirea lor în familie (naturală, substitutivă sau adoptivă), doar 25% (adică 60 de copii) din totalul de 240 având o stare de sănătate ce justifica spitalizarea şi, implicit, suportul unităţilor medicale specializate.
Sistemul de protecţie a copilului este depăşit de realităţile României d