Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a decis să facă ordine pe piaţa bijuteriilor. După ce a depistat în magazinele de bijuterii cercei şi inele de aur umplute cu sacâz şi brăţări umplute cu ipsos, instituţia a făcut demersuri pentru urgentarea modificării legislaţiei în domeniu.
Comisarii ANPC le recomandă cetăţenilor care au incertitudini cu privire la calitatea bijuteriilor achiziţionate să le verifice la Direcţia Generală Metale Pretioase, Pietre Preţioase şi Proces Kimberley din cadrul autorităţii. Recomandarea vine în urma unor descoperiri halucinante făcute la ultimele controale ale ANPC care au vizat magazinele de bijuterii. Din bijuteriile verificate, peste 30% au fost găsite cu grave nereguli. Astfel, controalele au scos la iveală încălcări ale legii cum ar fi mărcile de garanţie şi de producător false, lănţişoare şi brăţări de aur înţesate cu metal comun, cercei şi inele umplute cu sacâz, pandantive, cercei şi brăţări pline cu ipsos, pandative umplute cu plumb, monede de argint false. Totodată, comisarii ANPC au mai depistat bijuterii din alamă comercializate ca aur sau, acoperite cu un strat de argint, comercializate ca argint, sârme din oţel şi zgură rezultate după topirea unor cercei, precum şi aur de 9 K vândut pe post de aur de 14 carate.
Modificările legislative, pe masa parlamentului
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor şi al pietrelor preţioase în România a ajuns la comisiile Camerei Deputaţilor şi urmează să fie adoptat. Printre modificările din actul normativ se numără şi obligativitatea informării consumatorilor de către operatorii cu metale preţioase şi pietre preţioase, în mod corect, complet şi precis, cu privire la natura şi caracteristicile obiectelor pe care le comercializează. Nou