La propunerea Guvernului, Parlamentul a modificat Ordonanța de Urgență privind reorganizarea Executivului astfel încât toate companiile energetice trec din coordonarea liberalului în subordinea pesedistului Niță. Sursa: NICU DÎRDÎIAC
Atribuţiile ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă (PSD), erau destul de neclare la momentul apariţiei guvernului Ponta II. El avea doar sarcina de a „coordona” activităţile din acest domeniu dar, de jure, companiile energetice erau controlate de ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Parlamentul a modificat însă Ordonanţa de Urgenţă 96/2012 privind organizarea guvernului, astfel că toate companiile energetice din cadrul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) „se reorganizează ca direcţie în subordinea directă a ministrului delegat pentru energie”.
Plafarul rămâne liberal Dacă modificările aduse de Parlament la Ordonanţa de Urgenţă 96/2012 vor fi promulgate de către Traian Băsescu, la OPSPI, subordonat liberalului Vosganian, mai rămân doar câteva companii, printre care Plafar, Romarm sau Carfil. Tot la el se află societăţi aflate într-o situaţie dificilă precum Oltchim sau Avioane Craiova.
În schimb, pesedistul Constantin Niţă preia conducerea a 94 de companii din domeniul petrolier, al gazelor, electricităţii şi resurselor minerale, printre care: Romgaz, Transgaz, Termoelectrica, complexele energetice Oltenia şi Hunedoara, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Compania Naţională a Huilei, Oil Terminal sau OMV Petrom (unde statul este acţionar minoritar).
Tot la Niţă vor trece 16 institute de cercetare, majoritatea cu sediul în Bucureşti, interesante din punct de vedere al patrimoniului imobiliar. Guvernul Ponta are planuri mari cu companiile energetice: pachete minoritare din Hidroelectrica, Transgaz sau Romgaz urmează să fie vândute pe bursă. Nu este clar, în schimb,