Retrocedarea unei cote de 1/2 din Primăria Medieşu Aurit, orchestrată în mandatul fostului primar PDL Gheorghe Robaş, a intrat în vizorul organelor de anchetă. Primăria Medieşu Aurit a solicitat procurorilor sătmăreni să verifice legalitatea acesteia, după ce solicitantul, cetăţeanul maghiar Haraszti Gyorgy-Ernö, a cerut despăgubiri, dar a primit în locul lor, cu concursul fostului edil PDL Gheorghe Robaş, o cotă de 1/2 din sediul primăriei.
Invitaţie la verificări
Primarul comunei Medieşu Aurit, Silviu Zetea, ne-a declarat că a sesizat Parchetul după ce documentele existente în Primărie au relevat suspiciuni cu privire la interesele urmărite de fostul primar, care “nu au coincis cu interesele comunităţii”. Primarul afirmă că “există mai multe neconcordanţe care trebuiesc clarificate, întrucât solicitarea depusă vorbeşte despre despăgubiri, în vreme ce rezultatul a fost întăbularea in extremis a imobilului în care funcţionează Primăria”. Succesiunea invocată în proces este şi ea pusă sub semnul întrebării, în condiţiile în care numele fostului proprietar, a cărui avere este revendicată, nu coincide cu cel al proprietarului terenului pe care a fost construit sediul edilitar.
Primarul Zetea a ţinut să precizeze că în solicitarea remisă Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, primăria a cerut “efectuarea de verificări”. Potrivit afirmaţiilor lui Zetea, invitaţia lansată procurorilor nu constituie echivalentul unei plângeri penale la adresa fostului primar Gheorghe Robaş: “Sunt o serie de aspecte care trebuie verificate. Întăbularea s-a produs cu trei zile înainte ca domnul Robaş să-şi predea mandatul, după alegerile din iunie 2012, la o zi după expirarea termenului de depunere a contestaţiilor la dispoziţia emisă de primar, prin care s-a dispus împroprietărirea”, explică primarul.
Ilegalităţi în meandrele retrocedării
În 1