Asta deşi, în ultimii doi ani, se vorbeşte de programul de refaţadizare. O comisie din Primărie urmează să întocmească un inventar al acestor clădiri şi să stabilească unde trebuie intervenit de urgenţă. La Cluj, aproape 7 milioane de lei sunt alocaţi în 2013 pentru lucrări de refaţadizare. Primăria va plăti şi lucrările la imobilele private, după care va recupera banii eşalonat de la proprietari sau cu ajutorul instanţei.
La o plimbare prin zona centrală se pot observa numeroase clădiri istorice cu arhitectura spectaculoasă, dar de pe care cad bucăţi de tencuială. O comisie din cadrul Primăriei va stabili cum se vor folosi cei aproape 7 milioane de lei alocaţi în bugetul local pentru refaţadizări.
"La nivelul primariei s-a constituit o comisie care realizeaza atat inventarul cladirilor care necesita consolidare, fatadizare cat si o ierarhizare a importantei si urgentei lor bineinteles se tine cont de cladirile care necesita interventii urgente pt a nu pune in pericol trecatorii", a spus Oana Buzatu, purtător de cuvânt Primăria Cluj.
Banii publici vor fi direcţionaţi atât către clădirile din care Primăria deţine o cotă parte, cât şi către imobilele private, ai căror proprietari nu au bani sau nu doresc să plătească lucrările de refaţadizare. Primăria îşi va recupera banii în tranşe de la proprietarii cu care va ajunge la o înţelegere sau în instanţă, de la cei care nu vor să plătească. Numai în ultima lună, Primăria a somat proprietarii a cinci clădiri de pe bulevardele 21 Decembrie şi Eroilor să repare faţadele.
"La un moment dat am gasit o hartie lipita pe uşa cum ca in 15 zile daca nu ne apucam de refacerea fatadei din cauza pica tigla si tencuiala din perete o sa ne amendeze atunci eu am luat initiativa", Thomas Abraham, propritar casă.
Trecătorii spun că în centrul unui oraş care se vrea capitală europeană a culturii nu trebuie să