Bolnavii a căror singură şansă de vindecare este transplantul în străinătate, prin intervenţii care nu se practică în România, vor aştepta până la sfârşitul lunii octombrie, programul neregăsindu-se pe lista MS pentru 2013 - 2014.
Programele naţionale de sănătate pentru perioada 2013 - 2014, aprobate în 27 martie, nu mai sunt o şansă pentru categoria de bolnavi care găseau leacul doar peste hotare. Ministerul Sănătăţii n-a mai inclus pe lista programelor derulate prin direcţiile de sănătate publică şi programul de tratament în străinătate, în schimb se aşteaptă intrarea în vigoare, în 25 octombrie, a Directivei privind drepturile pacienţilor la asistenţă medicală transfrontalieră. Au în continuare „dreptul” la vindecare pacienţii care folosesc Formularul E 112, prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, pentru intervenţii sau tratament în străinătate pentru boli care se tratează şi în România, însă, listele de aşteptare sunt prea lungi, iar starea pacientului nu permite aşteptarea.
„Tratamentul în străinătate este suspendat. Acum se vor trimite pacienţi în străinătate din octombrie, conform unei directive privind drepturile pacienţilor la asistenţă medicală transfrontalieră adoptată de Parlamentul European. Se vor deconta, însă, doar sumele la care s-ar ridica intervenţia în România. Este o nebunie, nu ştiu cum se vor calcula costurile unei intervenţii care aici nu se practică”, a declarat medicul Ramona Lesnic, şefa Compartimentului Programe de Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică.
Programul menţionat a dat în ultimii ani o reală şansă la viaţă mai multor pacienţi din judeţ, afectaţi în special de boli ale sângelui, oncologice sau neoncologice. Chiar în această perioadă se aşteaptă să sosească din Israel ultimul pacient care a beneficiat, anul trecut, de transplant de măduvă şi care a urmat şi terapia post-transplant.