de Adrian POPESCU
adrianpopescu@tribuna.ro
31 martie 2013 22:45
1 vizualizare
A-A+
Catolicii, protestanţii şi reformaţii
Conform statisticilor, pe teritoriul judeţului nostru locuiesc peste 20.000 de catolici, protestanţi şi reformaţi care duminică au sărbătorit "Învierea Domnului". 1.900 de romano-catolici au început Slujba Învierii sâmbătă seara la ora 20.00. Cei prezenţi la slujba de la Biserica Romano-Catolică au asistat la o slujbă săvârşită în limbile română, maghiară şi germană. Au fost prezente oficialităţi, dar şi angajaţi ai unor instituţii publice locale. La sfârşitul slujbei participanţii au fost împărtăşiţi cu ostie şi au participat la o "procesiune" în incinta lăcaşului de cult. În acelaşi timp, aproximativ 1.000 de saşi evanghelici au luat parte la Slujba Învierii la Biserica Sfântului Ioan. Duminică dimineaţa, cei peste o mie de maghiari reformaţi au venit la Slujba de Paşti care a fost săvârşită la Biserica Reformată.
Ortodocşii
Tot sămbătă, la ora 20,00, zeci de creştini ortodocşi se spovedeau la preotul de serviciu din Catedrala Mitropolitană a Ardealului. În timp ce catolicii, protestanţii şi reformaţii erau în plină Sărbătoare Pascală sute de creştini ortodocşi au luat parte la Slujba oficiată la Catedrala Mitropolitană a Ardealului.
Evreii
Comunitatea iudaică din Sibiu numără 48 de persoane, din care doar 23 sunt evrei. Lor le mai adaugăm cele opt persoane din Mediaş. Sărbătoarea Paştelui Evreiesc (Pesach) nu a fost marcată în Sinagogă, ci în Casa de Rugăciuni, unde în lipsa unui rabin, deserventul de cult a spus rugăciunile în ebraică. Pregătirile pentru Pesah culminează cu noaptea de „Seder“, a cărei desfăşurare impune o anumită ordine şi cuprinde numeroase simboluri. Solemnitatea începe cu patru întrebări adresate celui mai vârstnic din familie. Răspunsurile sunt le