Cea mai mare reţea de fraudare a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din care făceau parte 42 de persoane, dintre care 16 medici specialişti şi de familie, a fost destructurată în acest weekend de procurorii şi poliţiştii bucureşteni.
22 de persoane au ajuns după gratii în acest dosar pentru decontarea unor analize medicale care nu au fost efectuate în realitate, statul fiind prejudiciat astfel cu peste 500.000 de euro.
Medicii sunt acuzaţi că au emis aproximativ 14.000 de buletine de analize fictive pe numele a circa 800 de persoane, din valoarea cărora îşi opreau 10%. Printre cei anchetaţi în acest dosar se numără şi cardiologul Sergiu Bîrsan de la Spitalul Elias, ginecologul Monica Ursu, dar şi endocrinologul Corina Iancu.
44 de percheziţii domiciliareAcţiunea de anihilare a reţelei – la care au participat 13 procurori şi 175 de poliţişti - a fost declanşată vineri, când au fost făcute 44 de percheziţii domiciliare şi, de asemenea, puse în executare 42 de mandate de aducere. Majoritatea celor care au ajuns în faţa anchetatorilor sunt cadre medicale – asistenţi şi medici –, dar şi angajaţii laboratoarelor de analize Uromed Center şi CityLab.
Acuzaţiile care li se aduc: înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals, luare de mită şi dare mită.
„Concret, angajaţi ai celor două laboratoare, direct sau prin intermediari, stabileau o legătură cu un medic (specialist sau de familie), în baza căreia cei din urmă emiteau în mod constant bilete de trimitere pentru analize medicale, cu valoarea compensată. Biletele astfel completate de către medic sau asistentul său erau înmânate unor angajaţi ai laboratoarelor şi înaintate, ulterior, spre decontare la Casa de Asigurări. Medicii care falsificau biletele de trimitere primeau sume de bani reprezentând 10% din valoarea analizelor recomandat