Jaco du Plessis este s-a născut în urmă cu mai bine de 40 de ani în Cape Town, Africa de Sud, dar dragostea l-a purtat în România unde s-a căsătorit cu Adriana, alături de care şi-a întemeiat o familie. Chiar dacă i-au trebui nouă ani ca să devină cetăţean român, sud-africanul spune că iubeşte România.
Tehnician ortoped, Jaco du Plessis a ajutat din 1997, când s-a stabilit în România, mii de oameni să îşi recapete mobilitatea şi i-a făcut să aibă din nou încredere în ei şi să privească cu alţi ochi viaţa. El este preşedintele Centrului de Protezare şi Ortezare Theranova din Oradea
Susţine că i-a fost mult mai uşor să facă astfel de minuni decât să devină cetăţean român.
Nouă ani s-a luptat cu birocraţia din România în speranţa că doar, doar va obţine ceea ce îşi dorea mult: să fie cetăţean român. „Prima dată am depus actele în anul 2003 şi abia în anul 2007 mi-a fost acceptat dosarul la Curtea de Apel Bucureşti", spune Jaco du Plessis.
În primii patru ani, Jaco a adunat actele necesare, a aşteptat după termenele limită de procesare a datelor şi a susţinut interviuri. După trei ani în care a reuşit să strângă toate dovezile necesare, sud-africanul s-a prezentat în faţa comisiei.
„Atunci mi-au refuzat cetăţenia în urma interviului în care mi s-au pus întrebări de cultură generală despre România", susţine bărbatul. Nu a ştiut să spună care este cel mai mare lac din România şi prin ce localităţi trece râul Ialomiţa, întrebări la care este destul de greu să răspundă şi un elev care obţine diplomă de Bacalaureat. Nu s-a supărat şi a continuat.
Obţinerea cetăţeniei, o piatră de hotar
În urmă cu doi ani a fost însă extrem de dezamăgit şi chiar dispuns să renunţe la a mai obţine cetăţenia română. După ce ziarul „Adevărul" a relatat despre încercările lui de obţinere a cetăţeniei, Autoritea Naţională pentru Cetăţenie l-a contactat şi