Conceptul de casă inteligentă devine din ce în ce mai popular mulţumită extinderii reţelelor de internet, creşterii numărului de telefoane smartphone-uri şi tablete, dar şi progresului tehnologic
Pleci de la serviciu obost şi înfrigurat. Scoţi telefonul din buzunar, accesezi o aplicaţie şi setezi termostatul la 24 de grade. În acelaşi timp îi comanzi aspiratorului să cureţe în sufragerie şi porneşti maşina de spălat. În drum spre casă te opreşti la supermarket. Ştii exact ce cumpărături ai de făcut deoarece frigiderul ţi-a făcut o listă cu toate alimentele din interiorul său. În loc să îţi cauţi cheile, descui uşa prin apăsarea unei taste. Intri şi aprindzi luminile şi televizorul cu telefonul şi tot cu el închizi jaluzelele. Atmosfera este perfectă şi treburile casnice sunt pe jumătate făcute.
Dacă în urmă cu câţiva ani acest scenariu părea desprins din filmele SF, acum face parte din realitate. Extinderea reţelelor de internet, fie ele mobile, clasice sau wireless, au făcut toate aceste lucruri posibile.
Electrocasnicele viitorului, mereu conectate la internet
În ultimii ani, la târgurile de tehnologie, tot mai multe companii şi-au prezentat soluţiile pentru casele inteligente. Astfel, la Consumer Electronics Show 2013, eveniment desfăşurat între 8 şi 11 ianaurie, în Las Vegas, SUA, producători precum LG şi Samsung s-au înghesuit să prezinte electrocasnicele viitorului.
Nu o să vă vorbim despre televizoarele inteligente (Smart TV), deoarece acestea sunt deja destul de populare în rândul utilizatorilor şi nu mai necesită nici un fel de prezentare. Ne vom axa pe dispozitivele care, până de curând, nu aveau acces la internet şi nici funcţii care să le facă deştepte.
Sud-coreenii de la Samsung au prezentat frigiderul T9000 care încorporează un ecran tactil de 10 inci (25 de centimetri). Gadgetul rulează sistemul de operare Android şi