La Colegiul Național “Roman Vodă” a avut loc sâmbătă, 30 martie, simpozionul “Prezența școlii în absența părinților”, manifestare ajunsă la cea de-a patra ediție.
Simpozionul, desfășurat sub motto-ul “Copil – caut timp de petrecut cu părinții mei”, a beneficiat de prezența profesor universitar doctor Carmen Crețu, de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Deasemenea, a fost prezent inspectorul școlar general Viorel Stan, alături de oameni ai școlii aflați în căutarea de soluții pentru această problemă. “Consider că tema abordată atinge una dintre problemele importante cu care am început să ne confruntăm la școală. Această problemă este una din cele care stau la baza eșecului școlar. Nu cred că situația se poate rezolva în absentța unei dialog între cei doi parteneri ai actului educațional, școala și părinții, ori acest simpozion deschide calea spre rezolvarea acestei situații”, a spus inspectorul școlar general Viorel Stan.
“Intenția noastră este aceea de a trece dincolo de mărturiile copiilor proveniți fie din familii cu părinți plecați în străinătate, fie din familii în care comunicarea, sprijinul emoțional apar doar secvențial, și nu întotdeauna de calitate, și de a identifica, în principal, soluții la disfuncțiile comportamental-adaptative destul de frecvente în astfel de cazuri. Dorința noastră, departe de a suplini rolul de părinte, este de a dezvolta strategii personalizate în lucrul cu acești copii, în care accentul să se pună pe suportul emoțional afectiv, pe relaționarea pozitivă. Aceasta cu atât mai mult cu cât avem în vedere asigurarea unei normale evoluții intelectual-emoționale fiecărui copil, devenit, fără voia lui, vulnerabil în fața unor realități care înseamnă migrația părinților, comunicare deficitară sau carențe afective”, a spus profesoara Maria Loz