Sărbătoarea Paştelui este celebrată în mod tradiţional în multe sate din Transilvania. În localitatea clujeană Viştea, locuitorii, de la mic la mare, îmbracă în fiecare an portul tradiţional şi participă la slujbele religioase din ziua Învierii Domnului.
Biserica reformată din Viştea a fost construită în secolul al XIII-lea şi de atunci găzduieşte slujbele religioase pentru sătenii maghiari.
„În prima zi venim la biserică împreună cu familia, iar după ce ajungem acasă vopsim şi ouăle pentru mâine când aşteptăm băieţii la udat. Îmi place foarte mult să vin la biserică şi mai ales să mă îmbrac în costum tradiţional, acesta pe care îl avem avem noi în satul nostru”, spune o femeie din Viştea.
Oamenii enumeră câteva dintre tradiţiile de la ei din sat. Astfel, luni, băieţii se duc la udat, la fete. Îmbrăcaţi în port popular. Cu ocazia Paştelui, enoriaşii catolici, reformaţi şi unitarieni, îşi amintesc de jertfa supremă a lui Hristos.
„Paştele maghiar are legătură foarte strânsă şi cu paştele ortodox, pentru că şi noi, reformaţii şi unitarienii, trebuie să trăim exact cum spun ortodocşii de Paşte. Să trăim acea stare sufletească prin care să mărturisim Învierea Domnului şi să transmitem Hristos a înviat şi ca răspuns Adevărat a înviat. Este un îndemn foarte frumos din partea ortodocşilor pe care trebuie să îl păstrăm şi noi”, spune preotul din Viştea, Felhazi Zoltan.
După slujbă, atmosfera de sărbătoare s-a mutat în casele oamenilor. Credincioşii s-au aşezat în jurul mesei alături de familie şi prieteni. Pentru familia Matyas a fost un moment potrivit pentru a se bucura de prezenţa prietenilor din Ungaria. Gospodina familiei s-a pregătit ore întregi pentru ca bucatele de pe masă să fie gata la timp. Tradiţia este păstrată şi de cele două fetiţe ale familiei.
„Ca şi mâncare tradiţională am pregătit cârnaţi, friptură de pui, şuncă, am vops