Medicamentele oncologice destinate pieței din România nu vor mai putea fi vândute în străinătate. Măsura a fost luată printr-un ordin de ministru și este valabilă doar până la sfârșitul anului. Soluția este mai degrabă una de avarie, comerțul paralel fiind efectul termenelor foarte mari de plată din țara noastră.
Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
În loc să aducă în țară citostatice care lipsesc cu desăvârșire din spitale, compania națională Unifarm a livrat, în perioada octombrie 2012 - ianuarie 2013, trei medicamente care se găseau din plin și la alți distribuitori. Pentru că spitalele nu au mai comandat acele tipuri de citostatice (Alkeran, Leukeran şi Purinethol) și pentru a nu rămâne cu ele pe stoc, Unifarm a livrat acele medicamente către farmacii cu circuit deschis. S-a descoperit însă că una din aceste farmacii, Melisa Farm SRL, din Ploieşti, a livrat aceste medicamente prin propriul depozitul din în ţările europene, în special în Marea Britanie, Danemarca, Polonia și Letonia.
În ceea ce priveşte medicamentul Alkeran, spitalele au comandat începând cu octombrie 2012, doar 110 cutii, restul de 844 de cutii fiind livrate prin farmacii cu circuit deschis. Dintre acestea, 381 de cutii au fost livrate unei singure farmacii - Melisa Farm SRL. În ceea ce priveşte situația medicamentului Purinethol, 206 cutii au fost livrate spitalelor şi din restul de 2.919 de cutii eliberate prin farmacii cu circuit deschis, 2.300 de cutii au ajuns la farmacia Melisa Farm SRL Ploieşti. În cazul medicamentului Leukeran, 220 de cutii au fost comandate şi primite de către spitale. Restul de 3.972 de cutii au ajuns în farmacii cu circuit deschis, 2. 821 de cutii fiind livrate acestei farmacii – Melisa Farm.
Mișcările acestei farmacii ploieștene au ajuns la urechile ministrului Sănătății abia în martie. "Fără aceste exporturi paralele, ne-ar fi ajuns medicamentele on