La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, cel mai mare spital din judeţ, coplata a fost stabilită la 10 lei.
La sfârşitul acestei săptămâni, conducerea Spitalului Judeţean Cluj a stabilit la l0 lei valoarea coplăţii la externare. „Consiliul de Administraţie al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca a stabilit, vineri, în şedinţă, cuantumul coplăţii la 10 lei. Coplata va fi achitată la externare de fiecare pacient care va fi internat după data de 1 aprilie. De asemenea, s-a decis ca o parte, mai mică, a banilor încasaţi în urma coplăţii să fie folosită pentru nevoile generale ale spitalului, iar cea mai mare parte să revină secţiilor care produc aceşti bani. Aşa ni s-a părut corect”, a declarat pentru Mediafax managerul spitalului, Cristiana Ciortea.
Conducerea spitalului nu a calculat însă la ce valoare va ajunge, într-un an, coplata încasată de la toţi pacienţii. Anul trecut, Spitalul Judeţean Cluj a înregistrat 60.000 de externări, dar nu toate se încadrează la coplată deoarece există anumite categorii care sunt scutite de plata acestei taxe.
Introducerea coplăţii a fost aprobată la sfârşitul lunii martie, printr-o Hotărâre de Guvern. Potrivit documentului, valoarea minimă a coplăţii este de 5 lei, iar maximul este de 10 lei. Astfel, fiecare spital şi-a stabilit cât trebuie să plătească pacienţii la externare, începând de astăzi. Deşi, oficialii FMI vehiculaseră, la începutul acestui an, o valoare de 10 lei pe zi, ministrul Sănătăţii a subliniat că este vorba de o taxă care se plăteşte o singură dată, la externare. Coplata va fi încasată pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile sau compartimentele cu paturi din unităţile sanitare aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.
Pe lângă pacienţii care se prezintă la spital cu o urgenţă medicală, vor fi scutiţi de