Conducerile carierelor private din Motru au pus lacătul pe unităţile de exploatare. Sute de angajaţi au fost trimişi în concediu fără plată şi se anunţă noi disponibilizări, dat fiind faptul că RAAN Drobeta Turnu Severin a renunţat deocamdată la a mai prelua cărbune de la carierele private din bazinul Carbonifer Motru.
Şapte cariere private din zona Motru au fost nevoite să-şi suspende activitatea de exploatare a cărbunelui. Acestea nu mai au activitate după ce Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN), principalul client, a sistat cumpărarea de cărbune de la acestea. În aceste condiţii, câteva sute de persoane au rămas sau vor rămâne fără un loc de muncă.
Proprietarii microcarierelor spun că sunt afectate mii de persoane, în cele mai multe cazuri minerii fiind singurii care susţineau întreaga familie. „Vreo 2500 de oameni depind de aceste cariere private şi vor avea de suferit. Sunt peste 600 de salariaţi, dar cum judeţul este cu un puternic caracter monoindustrial, iar aceşti salariaţi sunt unici susţinători de familie, numărul celor afectaţi este mult mai mare. În zona Motru, cam unul singur lucrează din familie”, a declarat Marian Nicolescu, secretarul general a Asociaţiei Producătorilor şi Furnizorilor Privaţi de Cărbune din România. Asociaţia are nouă membri, din care şapte sunt din zona Motru.
Angajaţii, trimişi în concediu fără plată
Situaţia este una dificilă şi la cele două cariere din Gorj şi Mehedinţi ale societăţii Lorfa SRL. Firma livra anual peste 300.000 de tone de cărbune pentru RAAN. Acum a rămas fără activitate, unitatea fost închisă, peste 100 de persoane au fost trimise în concediu fără plată, iar câţiva mineri au fost deja disponibilizaţi. „Am 140 de salariaţi pe i-am băgat în concediu fără salariu, pe unii îi dau în şomaj, n-am cum să-i ţin în condiţiile astea, mi-e imposibil. N-am ce să fac cu ei, sunt trei săptă