Ĩn ultimii ani au fost înfiinţate numeroase agenţii şi oficii care sã supravegheze şi sã asigure respectarea legii. Putem sã amintim de OPC, ANI, etc. Ĩnsã cred cã lipseşte un organism care sã apere drepturile contribuabililor în sensul legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile publice.
Ĩn momentul de faţã, un contribuabil dacã doreşte sã afle o informaţie de la o instituţie publicã, este nevoit, în majoritatea cazurilor, sã se lupte cu morile de vânt. Sã depunã cereri, sã stea la cozi, sã fie suspectat cã acţioneazã la comanda cuiva, sã îşi atragã antipatii şi duşmãnii din partea funcţionarilor, etc. Iar, dacã nu primeşte informaţiile solicitate, nu are decât sã se adreseze instanţelor de judecatã. Ori, un contribuabil, numai timp nu are pentru aşa ceva. Şi atunci se resemneazã, ajunge sã fie dezinformat, iar apoi face alegeri care îi vor afecta în mod direct viaţa.
Sã luãm cazul unei comune oarecare, în care cetãţenii îşi plãtesc taxele şi impozitele, şi nu sunt informaţi cu privire la proiectele locale sau la modalitatea în care sunt cheltuiţi banii publici. Cu mici excepţii, nimeni din localitate nu va avea curajul sã meargã la primãrie şi sã cearã detalii privind investiţiile sau planurile de viitor, pentru cã va fi suspectat cã „e trimis din tabãra adversã primarului”, sau cã are intenţii obscure.
Sã luãm alt caz. Al unui spital care îi spune unui pensionar cã nu poate sã-şi facã analizele gratuite, pentru cã s-a expuizat plafonul alocat pentru acestea. Pensionarul nu are altã soluţie decât sã se resemneze, sau sã meargã pe o filierã de relaţii pentru a-şi rezolva problema. Persoana în cauzã, pentru cã nu are acces la lista de decontãri care s-au fãcut pe seama lui de cãtre CNAS, nu ştie cã poate pe numele sãu au fost deja fãcute analize (fictiv – vezi scandalul medicilor de familie) şi din aceastã cauzã plafonul este epuizat. @N_