Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) va fi spartă în bucăţi, urmând ca termocentrala de la Halânga să fie cedată Complexului Energetic Oltenia în contul datoriei de 110 milioane de lei pentru lignitul achiziţionat.
Potrivit sindicatelor, la Guvern se află un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, care prevede intrarea în conservare a uneia din cele două linii tehnologice care produc acum apă grea, fapt care va duce la disponibilizarea unui număr de angajaţi de la Romag Prod. Concomitent, documentul prevede şi ca Sucursala Cercetări Nucleare (SCN) Piteşti şi Sucursala de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare (SITON) Bucureşti să se comaseze într-o regie separată de cercetare şi proiectare.
Directori schimbaţi
Potrivit lui Ioan Pisc, vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical, conducerea RAAN a fost schimbată vineri în şedinţa consiliului de administraţie prin ordinul lui Constantin Niţă, ministrul Energiei. Astfel, directorul general Gheorghe Dulcea a fost înlocuit de către Marius Preda, fostul director al Romag Prod, combinatul de apă grea. În acelaşi timp, la Romag Termo - filiala care deţine termocentrala Halânga - a fost numit director Octavian Graure. fost director la Complexul Energetic Turceni. El are ca misiune pregătirea transferului unităţii către Complexul Oltenia pentru cărbunele livrat şi neplătit. Termocentrala Halânga are o capacitate de 247 MW si furnizează căldură în municipiul Drobeta Turnu-Severin. Concomitent, aceasta produce aburul industrial necesar în procesul de realizare a apei grele.
Vise măreţe
În 2009, conducerea RAAN visa proiecte de 1,2 miliarde de euro în condiţiile în care încă de atunci avea datorii către furnizorii de cărbuni aflaţi tot în curtea statului, dar şi către buget. "Intenţia noastră este să modernizăm sucursala CET Halânga şi să-i creştem capacitatea de