In ciuda progreselor extraordinare inregistrate de stiinta in general si de medicina in special, o parte insemnata a populatiei lumii sufera in continuare de pe urma asa-ziselor boli cronice. Noile conditii de igiena si sanitatie, alaturi de imbunatatirea nivelului de trai, s-au dovedit eficiente in a-i proteja pe cetatenii tarilor civilizate impotriva celor mai multe boli infectioase, care faceau ravagii in trecut.
Insa un numar impresionant de oameni, aflat in continua crestere, sufera de pe urma bolilor degenerative, al caror inceput ramane adesea nediagnosticat sau pur si simplu ignorat, boli care progreseaza lent si provoaca suferinte indelungate, ce adesea sunt doar prelungite de tratamentele medicale aplicate, nicidecum alungate.
Pe masura ce se inainteaza in varsta, incapacitatile fizice si mentale devin adevarate obstacole in calea desfasurarii unei vieti normale, iar varstnicii devin adesea o adevarata povara pentru familie si societate, nefiind capabili sa contribuie prin vasta lor experienta la dezvoltarea si bunul mers al societatii.
Un numar tot mai mare de oameni sufera de pe urma afectiunilor comportamentale, nefiind capabili sa se integreze in randul oamenilor din jur, facand fata greu stresului si neputand sa progreseze, in ciuda unei stari de sanatate aparent normale. In mod clar asistam la un declin al starii de sanatate a intregii populatii, care devine tot mai ingrijorator pe masura ce omul se indeparteaza de conditiile care favorizeaza existenta unei stari de sanatate durabile.
Conform OMS, sanatatea nu reprezinta doar absenta bolii sau a incapacitatii, ci reprezinta o stare completa de bine care se manifesta pe toate planurile: fizic, mental, spititual, social si profesional. Stiinta medicala moderna are dificultati in a oferi celor ce apeleaza la serviciile ei o astfel de stare de sanatate, care sa permita