Mai multe localităţi din România au accesat fonduri europene pentru a finanţa proiecte prin care îşi asigură energia necesară instituţiilor de utilitate publică exploatând energia solară.
Mai multe comunităţi din România au în plan investiţii de zeci de mii de euro, mare parte din fonduri europene, pentru a trece la energia solară. La finalizarea proiectelor, locuitorii vor avea şcoli, spitale şi sedii administrative iluminate exclusiv în acest mod. Şi iluminatul public va fi mult mai ieftin având în vedere costurile de producţie mult sub cele actuale.
Locuitorii Mizilului vor fi printre primii români care vor folosi soarele pentru a-şi diminua cheltuielile cu energia- iluminatul public va fi mai ieftin, la fel ca şi facturile de energie ale şcolilor, spitalelor şi tuturor instituţiilor aflate în subordinea Consiliului Local. În iunie anul viitor, în zona Aerodromului din Mizil, o centrală fotovoltaică va produce până la 1,735 MWh prin conversia energieie solare. “Procedura de achiziţie publică este în curs de finalizare. Dacă nu vor fi contestaţii, procedura artrebui să se finalizeze în 2 saptămâni. Termenul de finalizare al proiectului este iunie 2014″, a declarat pentru ECONOMICA.NET Petronela Sturz, responsabila de proiect în cadrul Primăriei Mizil. Valoarea totală a proiectului (inclusiv TVA) se ridică la 46,4 milioane de euro bani asiguraţi în proporţie de 98% din bani europeni (FEADR) şi bugetul naţional.
Un proiect silimar este în curs de derulare şi în localitatea Topoloveni din judeţul Argeş. Consiliul Local a lansat un anunţ de participare la o licitaţie privind achiziţia, livrarea, instalare şi punere în funcţiune a unei centrale fotovoltaice de producere a energiei electrice din conversia energiei solare. Puterea de vârf a acesteia va fi de 3 MW, urmând să fie instalate 10.714 panouri solare. Valoarea estimată a proiectului finanţat