TRAISTA CIOBANULUI SI SANATATEA FEMEILOR
Denumita popular si tasculita, buruiana de friguri, pastele calului sau pungulita, traista ciobanului se intalneste cam peste tot: drumuri, campii, santuri, povarnisuri, gradini de zarzavaturi, ogoare paraginite. De la aceasta planta se utilizeaza frunzele, florile si tulpina, care au proprietati cicatrizante si hemostatice.
Indicatii terapeutice: hemoragii nazale, hemoragii intestinale, metroragii, menstruatii abundente, menopauza, hemoroizi, hipertensiune, hipotensiune, boli musculare externe, atrofie musculara, rilaxari ale sfincterului, prolaps intestinal, hernie inghinala, histeroptoza.
Iata cateva beneficii ale acestei plante:
1. Opreste hemoragiile
Ceaiul de traista-ciobanului, din care se consuma zilnic 2-3 cesti, se intrebuinteaza cu mare succes in toate tipurile de hemoragii, ca de exemplu in hemoragiile nazale, stomacale, intestinale si in metroragii (hemoragii uterine nereguiate). In cazul ranilor sangerande, la care sangele nu vrea sa se opreasca, infuzia de traista-ciobanului are un efect hemostatic uimitor.
In cazul menstruatiilor abundente, se beau, timp de 8-10 zile inainte de venirea ciclului, zilnic cite 2 cesti de ceai, fotosind 1 lingurita (cu virf) detraista-ciobanului la 1 ceasca. Acest ceai serveste si la reglarea ciclului pe parcursul pubertatii.
2. Reduce simptomele menopauzei
In timpul menopauzei, fiecare ferneie ar trebui sa bea 4 saptamani consecutive cate 2 cesti zilnic, sa intrerupa apoi pentru 3 saptamani si sa repete periodic acest tratament.
3. Calmeaza durerile de sani din perioada de alaptare
Mamele care au sinii umflati in timpul alaptatului ar trebui sa-si incalzeasca la aburi (intr-o sita) traista ciobanului proaspata, s-o puna intre pinze si sa si-o aplice local calda, sub forma