Viciu destul de uşor de dobândit, dar dificil de învins, fumatul ar putea deveni o amintire dacă mâncaţi zilnic fructe şi legume proaspete. Cercetătorii americani au făcut un studiu potrivit căruia o treime din fumătorii care consumă aceste alimente timp de 14 luni renunţă la tutun.
Un studiu realizat la The State University of New York, la care au participat 1.000 de voluntari fumători, a concluzionat că persoanele care mănâncă, zilnic, patru porţii de fructe şi legume au şanse mari să renunţe la tutun. În urma studiului, care a durat 14 luni, o treime din fumătorii care au respectat acest obicei alimentar au renunţat la viciu.
Potenţează gustul neplăcut al ţigărilor
Multitudinea de fibre din fructe şi legume dă senzaţia de saţietate şi, spre deosebire de alte alimente, potenţează gustul neplăcut al ţigărilor, fapt ce reduce dorinţa de a fuma, susţin cercetătorii americani. 16% din fumătorii participanţi la studiu au afirmat că nu suportă ţigara dacă înainte au mâncat fructe sau legume crude, în timp ce 44% au afirmat că după un pahar de vin sau bere, ţigările merg de minune. Dintre cei 1.000 de voluntari, 45% au declarat că după ce au băut cafea sau alte băuturi pe bază de cafeină au simţit nevoia de a aprinde o ţigară.
Apa reduce pofta de tutun
"Persoanele care doresc să reducă numărul ţigărilor fumate sau chiar să renunţe la acest obicei dăunător trebuie nu doar să consume fructe şi legume proaspete, ci şi brânză şi multă apă. Este ştiut că apa reduce pofta de tutun şi ajută la eliminarea toxinelor din organism. În plus, trebuie renunţat la cafea sau alte băuturi asociate cu ţigara", explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Sucurile naturale, un ajutor
"Pentru a reduce numărul ţigărilor, mai puteţi consuma şi multe sucuri naturale de fructe şi legume. În plus, acestea aduc