TIMIȘOARA. Cadrele didactice care sunt la pensie sau care s-au pensionat mai repede și care au încă putere de muncă pot adopta această nouă metodă de educație și pentru elevii din România. În grup restrâns, cadrele didactice ar putea educa și învăța copii diverse materii, urmând ca la 18 ani să susțină un examen care să se echivaleze liceul. Metodă este aplicată cu succes în America, iar reprezentanții Partidului Noua Republică o susțin și pentru educația din România.
E nevoie de homeschooling. Mama mea, de pildă, într-o bună zi, ar putea, ca atâţia mii de dascăli, să desfăşoare o activitate legală, la vedere, nu ca faimoasele meditaţii ascunse de ochiul Fiscului, într-un climat familial. 3,5 milioane de copii sunt educaţi acasă în America, urmând ca la 18 ani să dea nişte teste impuse de guvernul federal. Unii dintre aceşti copii au rezultate superbe pentru a intra la marile universităţi. Proprietarul copiilor nu este statul, ci familia. Părinţii copiiilor trebuie implicaţi în educaţia copiilor, spune Mihail Neamţu, președintele Partidului Noua Republică., prezent zilele trecut la Timișoara.
“Școala de acasă” ori ”homeschooling”, aşa cum îi spun străinii este acea metodă de educație unde educatorul îi pregăteşte pe cei mici la domicliu. Acesta controlează şi direcţionează toate aspectele educaţiei copilului, în colaborare cu şcoala. Unde se desfăşoară acest tip de educaţie? La masa din bucătărie, în parc, la grădina zoologică, într-o drumeţie prin pădure, la bibliotecă, sau în orice alt loc în care părintele găseşte de cuviinţă că se pot învăţa lucruri noi sau dezvolta abilităţi noi. Copilul este înscris la o şcoală, susţine acasă evaluări periodice, iar la sfârşit obţine o diplomă de absolvire. Această formă de educaţie se bazează pe curiozitatea înnăscută a copiilor. Copiii sunt curioşi şi dornici să afle cât mai multe despre lumea care îi înco