Planul de salvare a Oltchim Râmnicu Vâlcea a ajuns în impas pentru că Ministerul Economiei a eşuat în obţinerea aprobării Comisiei Europene pentru acordarea ajutorului de stat (garanţii prin Eximbank pentru credite de 25 milioane euro) şi al ajutorului de salvare (20 milioane euro). Combinatul nu mai poate lua noi împrumuturi de la băncile creditoare prin gajarea activelor disponibile, întrucât BCR şi-a depăşit plafonul de expunere, iar CEC nu poate acorda finanţare de unul singur pentru că acţiunea ar putea fi interpretată ca ajutor de stat, ne-a explicat, la finele săptămânii trecute, Varujan Vosganian, ministrul Economiei.
Partenerii comerciali ai Oltchim vor să lucreze în continuare cu combinatul, dar nu pe credit. Astfel, Ministerul Economiei şi administratorii judiciari (Rominsolv şi BDO Business Restructuring) negociază cu traderii, furnizorii şi băncile alte formule de finanţare (lohn, factoring), care să permită repornirea Oltchim la un nivel profitabil de producţie.
Administratorii Oltchim vor demara procedurile de disponibilizare a peste 1.000 de salariaţi din această săptămână.
Reprezentanţii PCC, acţionarul minoritar al Oltchim, care deţine direct şi indirect circa 33% din capitalul social al combinatului, sunt foarte dezamăgiţi din cauza acţiunilor ineficiente ale statului şi ale administratorilor, ne-a declarat Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România.
Domnia sa ne-a precizat: "În curând, PCC va prezenta, public, planul său de reorganizare pentru Oltchim. Credem că încă este posibil să salvăm o parte din combinat, dar este nevoie de eforturi reale şi eficiente din partea tuturor celor interesaţi de salvarea societăţii. Acum este important să alegem cea mai bună soluţie. PCC şi-a prezentat propunerea de reorganizare în noiembrie 2012, dar nimeni de la Ministerul Economiei nu a fost interesat să discute pe acest subi