”Vreau dinţi albi, drepţi şi cât mai lungi”, asta cer românii când vine vorba de dantură falsă. Şi nu sunt puţini cei care ar apela la acest artificiu estetic- aproape 60% dintre români ar accepta implanturile dentare. De la dorinţă până la produsul final, însă, e drum lung. Libertatea vă arată cât îi ia unui dinte să atingă perfecţiunea şi să aducă zâmbetul pe buzele celui care îl poartă. ”Vreau dinţi albi, drepţi şi cât mai lungi”, asta cer românii când vine vorba de dantură falsă. Şi nu sunt puţini cei care ar apela la acest artificiu estetic- aproape 60% dintre români ar accepta implanturile dentare. De la dorinţă până la produsul final, însă, e drum lung. Libertatea vă arată cât îi ia unui dinte să atingă perfecţiunea şi să aducă zâmbetul pe buzele celui care îl poartă.
Sute de români îşi pun zilnic o dantură nouă, în timp ce mai mult de jumătate din populaţie susţine că şi-ar pune implanturi dentare dacă ar avea nevoie. Puţini ştiu însă, cât de greu se fabrică acestea. Măselele artificiale trec prin mai mulţi paşi şi prin mâinile mai multor specialişti până să fie "montate" pe gingiile pacienţilor.
Laboratorul vizitat de Libertatea arată jumătate ca un furnal, jumătate ca un atelier de sculptură este ticsit de freze, spatule, ciocane, cuptoare şi pistoale de lipit. Se lucează la foc continuu, iar maeştrii nu se ridică de pe scaun până nu-şi termină "opera".
"În meseria asta nu numai că trebuie să cunoşti metalurgie, dar trebuie să ai ochi de artist. Trebuie să sculptezi în dinte, astfel încât, la final din mâinile tale să iasă o dantură cât mai aproape de cea a omului...şi nu toţi oamenii au dinţii la fel! Marea artă este că dinţii sau protezele sunt sculptate fără să ai modelul în faţă", ne-a explicat Maria Apostol, director al laboratorului de tehnică dentară Dentimar din Capitală.
Pasul 1
Din mulajul pe care dentistul îl ia în cabi