ArcelorMittal Galati isi reafirma ingrijorarea cu privire la efectele negative generate de schema de sprijin acordata proiectelor de energie regenerabila dezvoltate in Romania, se arata intr-o declaratie de presa, transmisa, luni, de directorul de comunicare al companiei, Dorian Dumitrescu, citata de Agerpres.
Potrivit documentului, actualul sistem - care nu este aliniat celor din alte state membre ale Uniunii Europene - nu ia in considerare impactul asupra principalilor consumatori de energie si i-ar putea impinge pe acestia dincolo de limita sustenabilitatii.
ArcelorMittal Galati sustine energia regenerabila, dar considera ca producatorii acesteia nu sunt suficient de competitivi si au nevoie de sprijin de la stat pentru a deveni rentabili.
"Suntem sustinatorii energiei regenerabile, insa aceste proiecte nu au o contributie proprie similara cu cea pe care o au marii consumatori de electricitate prin schemele suport. Acesti producatori de energie regenerabila nu sunt suficient de competitivi pentru a se sustine exclusiv din veniturile avute pe bursa de electricitate. In plus, nivelul necesar de investitii, precum si perioada limitata de functionare (o treime dintr-un an) obliga tarile sa implementeze mecanisme de sprijin care sa le asigure rentabilitatea", se spune in declaratia de presa.
In plus, ArcelorMittal sustine ca, in Romania, o centrala eoliana primeste doua certificate verzi (in valoare de 2 x 58 euro) pentru fiecare MWh generat. Pe langa aceasta, mai incaseaza si pretul de vanzare a energiei electrice, care este de circa 40 euro/MWh pe piata spot. Schemele de suport sunt finantate in principal de marii producatori industriali din Romania, dar si de alti consumatori, care sunt acum puternic afectati de acest tip de sprijin.
'); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split('.'); var