Încă din prima săptămână de aplicare a prevederilor OUG 9/2013 (timbrul de mediu), sute de ieşeni s-au prezentat la autorităţile fiscale pentru eliberarea deciziei de calcul a contravalorii acestuia (document necesar pentru plata înmatriculării unui autoturism).
În primele patru zile, la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Iaşi s-au înregistrat mai bine de 250 de cerereri de solicitare a calcului sumei reprezentând timbrul de mediu pentru autovehicule.
„În perioada 18-22 martie 2013, adică în prima săptămână de aplicare a OUG 9/2013 privind timbrul de mediu, s-au emis peste 250 de decizii de calcul a contravalorii timbrului de mediu, document necesar pentru efectuarea plăţilor pentru înmatricularea unui autoturism. Din acest număr, 200 decizii au fost emise la cererea unor persoane fizice, iar 50 a unor persoane juridice“, a declarat Maria Ţăran, purtător de cuvânt în cadrul DGFP Iaşi.
Potrivit noilor prevederi legale, timbrul de mediu, cunoscut până acum drept taxă de primă înmatriculare auto, îi pune la o cheltuială mai mare pe proprietarii de vehiculelor vechi şi poluante. În schimb, posesorii vehiculelor noi plătesc, începând cu luna trecută, mai puţin sau chiar deloc în cazul maşinilor hibride electrice. Taxa pentru acest timbru este calculată în funcţie de emisia de noxe, dar şi de capacitatea cilindrică a vehiculului. Cu sumele provenite din timbrul de mediu se vor derula proiecte de mediu ce ţin de infrastructură, apă şi canal, programul „Casa Verde“, programul RABLA, proiecte de ecologizare la nivelul iazurilor şi, nu în ultimul rând, cele ale parcurilor de producţie de energie regenerabilă. La nivel naţional se aşteaptă ca încasările de pe urma acestei taxe să atingă, anul acesta, 700 de milioane de lei, însă statul nu are doar de luat ci şi de restituit, fiind vorba despre aproximativ 400 de milioane de lei, sume datorate celo