* Furnizorii care nu şi-au încasat facturile trebuie să înceapă să achite către stat contravaloarea TVA
Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) aferentă facturilor întocmite în primele zile ale anului şi neachitate încă începe să devină exigibilă, ceea ce presupune că firmele care nu şi-au încasat banii pe facturile emise în ianuarie trebuie să achite la stat contravaloarea TVA.
Acest fapt se întâmplă în baza noii măsuri fiscale de "plată a TVA la încasarea facturii".
"TVA la încasare" presupune achitarea la buget a Taxei pe Valoarea Adăugată în momentul plăţii facturii de către clienţi, dar nu mai târziu de 90 de zile. Cu alte cuvinte, dacă în termen de trei luni companiile nu-şi onorează plăţile către furnizori, aceştia din urmă trebuie să vireze, totuşi, către bugetul de stat, contravaloarea TVA facturată, potrivit măsurii care a intrat în vigoare la începutul acestui an.
Ordonanţa de Guvern care prevede "plata TVA la încasarea facturii" a fost adoptată la finalul lui august 2012 şi publicată în Monitorul Oficial la începutul lunii septembrie. Executivul a aprobat, în luna noiembrie, normele metodologice ale acestei Ordonanţe. Noua modalitate de plată a TVA se aplică, de la întâi ianuarie 2013, în cazul firmelor cu cifra de afaceri mai mică de 500.000 de euro, cu condiţia ca decontările să fie făcute numai prin sistemul bancar.
* Luminiţa Ristea, Nexia: "Autorităţile au vrut să ajute firmele mici şi le-au dat în cap"
Contabilii au fost primii care au resimţit efectele măsurii fiscale de "plată a TVA la încasarea facturii", după cum ne-a spus Luminiţa Ristea, manager partner la "Nexia International", companie de audit şi consultanţă.
Domnia sa ne-a declarat: "Noi, contabilii, am dus greul. Ne-am adaptat programele de contabilitate. Au fost diferite modalităţi de adaptare, în funcţie de softurile utilizate. Acesta a fost punc