Cei care visau la finalul Nokia sau a sistemelor de operare mobile de la Microsoft mai trebuie să aştepte. Ultimele date ale firmei de analiză Kantar relevă un trend surprinzător de optimist pentru Microsoft şi Windows Phone.
După ce au început în 2011 prin lansarea sistemului de operare Windows Phone 7.5 pe dispozitivele Nokia Lumia, cei de la Microsoft s-au extins odată cu Windows Phone 8 şi spre alţi producători. Astfel, Samsung, Huawei, ZTE sau HTC au lansat gadgeturi destul de performante cu acest sistem de operare. În plus, Microsoft face eforturi pentru a aduce aplicaţii noi.
Android şi iOS sunt în continuare lideri, sistemul de operare de la Google dominând autoritar, dar Windows este în creştere. Analiza a fost realizată pe marile pieţe pe care activează Microsoft. De exemplu, în Marea Britanie Windows Phone a ajuns la 6,7 de la 6,2% în doar o lună. Acum un an, aceeaşi analiză Kantar arăta 3% în dreptul Microsoft.
O piaţă pe care Nokia şi Windows cresc fulminant este cea din Italia, mulţi punând acest lucru pe faptul că telefoanele finlandezilor sunt foarte stilate. Dacă acum un an telefoanele cu Windows aveau o cotă de piaţă de 5,4%, acum a ajuns la 13,1%.
Pe piaţa americană, una dintre cele mai mari din lume, Windows a ajuns la 4,1%, faţă de 2,7% acum un an. Ei au reuşit să depăşească Research in Motion, actualul BlackBerry, care a ajuns la doar 0,7%, faţă de 3,6%. Symbian mai ocupă doar 0,1% din piaţa americană.
Nici în Germania situaţia nu arată mai roz pentru BlackBerry şi Symbian, vechiul sistem de operare de pe smartphone-urile Nokia, acesta din urmă având o scădere normală, pe fondul dispariţiei terminalelor care-l susţin. În Germania, Windows a crescut cu jumătate de procent, ajungând la 6,8%, în timp ce RIM şi Symbian au 0,6% sau doar 2%.
Unde se creşte cel mai mult?
Analiza Kantar a mai luat în considerare