Preşedintele CJ Olt, Paul Stănescu, a tras un semnal de alarmă, în cadrul întâlnirii avute cu ministrul Energiei, la sediul Alro, cu privire la parcurile fotovoltaice care au ocupat terenurile agricole.
Şeful CJ crede că guvernul ar trebui să reglementeze situaţia în care terenurile agricole sunt folosite drept locaţii pentru parcuri fotovoltaice. Paul Stănescu spune că administraţiile publice locale se văd puse în faţa faptului împlinit atunci când trebuie să dea autorizaţii de funcţionare pentru aceste parcuri.
„În Olt, Dolj şi toată Câmpia Română, panourile fotovoltaice au fost puse pe cele mai bune terenuri agricole pe care le avem. Cred că, la această oră, în judeţul Olt sunt în jur de 250 de hectare cu câmpuri fotovoltaice şi cred că autorizaţii sunt pentru 1.000. Eu cred că ar trebui luată în discuţie la nivel de guvern acest lucru pentru că ne vom pomeni, la un moment dat cu cel mai bun teren pentru agricultură, că tot se vorbeşte de criză alimentară, acoperit cu panouri fotovoltaice. Aşa ceva ar trebui exclus şi cred că percepţia publică este foarte rea din acest punct de vedere”, a declarat Paul Stănescu.
Ministrul Constantin Niţă a dat asigurări că problema a fost luată în considerare de guvern şi că lucrurile „se vor aşeza”.
„ANRE şi Transelectrica au luat nişte măsuri, la intervenţia mea. Capacitatea pe care noi putem să o dăm pentru energie regenerabilă este de 3.300-3.500 de Megawaţi. Mai mult nu putem. S-au dat avize de 21.000 de Megawaţi, o nebunie. Nu s-a ţinut cont de nimic şi de nimeni. Lucrurile încep să se aşeze. Nu se mai dă niciun fel de autorizaţie. Anul acesta se va mai pune, probabil, în funcţiune încă 1.200 de Megawaţi, ceea ce înseamnă că, de anul viitor, lucrurile se cam închid pentru că nu avem capacitate de transport a energiei create”, a declarat Niţă.