Forintul si leul au fost monedele din UE care au marcat pe pietele financiare in luna martie, cele mai mari scaderi fata de euro, de circa 2,9% si, respectiv, 1,3%, pe fondul situatiei dificile din Europa. Totusi, la nivelul primului trimestru, leul a inregistrat o usoara crestere fata de moneda europeana.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat la finalul lunii martie un curs de referinta de 4,4154 lei/euro. In prima zi din luna aprilie, cursul a scazut usor, cu 0,11 bani, la 4,4143 lei/euro.
"Europa s-a aflat in ultima perioada intr-una dintre cele mai grele situatii din ultimii ani, pe fondul unui cumul de factori: Ciprul a fost recent intr-o criza extrema, rezolvata la limita si prin masuri care au stimulat aversiunea investitorilor fata de risc; situatia politica din Italia a ramas inca nerezolvata, neajungandu-se la formarea unui guvern si conducand la scaderea ratingului de tara de catre agentia de rating Fitch; cu cateva saptamani in urma, guvernele din Bulgaria si Slovenia s-au prabusit”, a aratat Silviu Pojar, sales manager la Noble Securities - sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
„Monedele din regiune au urmat tendinta de depreciere asociata scaderii euro in fata dolarului american. Moneda unica europeana s-a depreciat in primul trimestru cu cca 2,8% comparativ cu cea americana", a adaugat acesta.
Luna trecuta, zlotul polonez a scazut cu circa 0,68% fata de euro, iar coroana ceha cu 0,32%.
"De subliniat, de asemenea, ca in ultima perioada am asistat la reducerea considerabila a dobanzilor de referinta in regiune", a precizat Silviu Pojar.
Banca centrala a Poloniei a decis recent reducerea dobanzii de referinta pana la un nivel record minim, in conditiile in care Polonia inregistreaza cea mai lenta crestere economic