Obişnuit, cel puţin la noi, 1 aprilie este o zi a păcălelilor, ceea ce denotă o oarecare predispoziţie la joacă şi copilăreală, proprie neamurilor încă tinere, necrispate şi nestresate până la a fi definitiv constipate.
Drept pentru care, şi în această zi, românii se întrec în a se păcăli unii pe alţii, acasă, între prieteni sau colegi, de-un amuzament de început de primăvară care se tot lasă aşteptată. Sigur, aici vorbim de glume, farse şi şotii, şolticăreli amuzante, cum li se mai spune păcălelilor. Iar păcăliţii, de regulă, dacă au simţul umorului la purtător, nu se supără, de teamă să nu le crească subit nasul.
În politică, acelaşi termen însă se cheamă abuz de încredere (articolul 213) şi înşelătorie (articolul 215), ceea ce, într-un fel, ne trimite direct la încadrarea din Codul penal. Astfel, „inducerea în eroare a unei/unor persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincionoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust, şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 12 ani“, iar dacă „înşelăciunea a avut consecinţe deosebit de grave, se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 de ani şi pierderea unor drepturi“!
Cel puţin la Iaşi, păcălelile au început de mult, în campania electorală trecută, încă din cea pentru alegerile locale, în aceeaşi accepţie penală a înşelăciunii ca fiind „inducerea sau menţinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executării unui contract, săvârşită în aşa fel încât, fără această eroare, cel înşelat n-ar fi încheiat sau executat contractul în condiţiile stipulate“.
Ori aici, USL, prin liderii săi naţionali, dar şi prin cei judeţeni, a promis realizarea a cel puţin trei obiective, pentru care a cerut şi a primit votul de delegare şi încredere, respectiv modernizarea aeroportului,