Reorganizarea Oltchim a ajuns în impas după ce Comisia Europeană a dat aviz negativ pentru ajutorul de stat. Muncitorii au ieşit şi ieri în stradă, nemulţumiţi de neplata salariilor şi de disponibilizările iminente.
Ieri a fost cea de-a cincea zi de proteste ale angajaţilor de la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea. Nemulţumiţi pentru că nu şi-au primit salariile pe ultimele trei luni, dar şi pentru că au fost anunţate disponibilizări masive în urma avizului negativ de la Comisia Europeană privind ajutorul de stat, oamenii au ieşit din nou în stradă. Protestatarii au mărşăluit pe drumurile naţionale care fac legătura între Râmnicu Vâlcea şi Târgu-Jiu, respectiv Craiova. După mai bine de 10 kilometri de mers pe jos, muncitorii s-au aşezat în mijlocul unei intersecţii şi au blocat intrarea în oraşul Ocnele Mari, dar şi accesul spre Târgu-Jiu şi Râmnicu Vâlcea.
„Domnul Ponta trebuie să înţeleagă că ne-a ajuns cuţitul la os. Trebuie să lase lumea politică şi să vină aici să ne rezolve situaţia Oltchimului. Nu se mai poate aşa“, a spus nemulţumit Vali Ilinescu, muncitor care a protestat ieri. Protestatarii au ameninţat că vor ieşi în stradă în fiecare zi până când cele 45 de milioane de euro necesare pentru repornirea combinatului vor fi alocate de către Guvern sau de bănci.
Domnul Ponta trebuie să înţeleagă că ne-a ajuns cuţitul la os. Trebuie să lase lumea politică şi să vină să rezolve situaţia Oltchim. - Vali Ilinescu, muncitor Oltchim
Liderii de sindicat şi conducerea combinatului Oltchim s-au întâlnit ieri după-amiază cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, pentru a discuta încă o dată situaţia salariaţilor, dar şi a combinatului. Discuţiile au durat mai bine de trei ore. Mihai Diculoiu, preşedintele sindicatului Liber Oltchim, a refuzat să discute cu Vosganian şi a cerut ca premierul Ponta să vină astăzi la Râm