Preşedintele Ligii "Habitat", Mihai Mereuţă, a explicat de ce este obligatoriu pentru locatari să se înscrie în cartea de imobil şi ce amenzi riscă dacă nu fac acest lucru.
Cartea de imobil reprezintă documentul de evidenţă în care se înscriu, în condiţiile legii, datele persoanelor care stau în imobilele cu destinaţie de locuinţă. Aceasta se întocmeşte pentru fiecare apartament în parte, cuprinzând informaţii despre numele locatarului, actul de identitate, data mutării în imobil şi felul adresei (n.r. - de domiciliu sau de reşedinţă), domiciliul înscris în actul de identitate şi data plecării din imobil. "Evidenţa locatarilor, prin cartea de imobil, se ţine în cazul imobilelor destinate cazării în comun şi a celor care servesc total sau parţial ca locuinţă", ne-a spus Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari "Habitat".
Informaţii prezentate, la cerere, poliţiei
Respectiva carte de imobil se întocmeşte şi se actualizează de o persoană desemnată de proprietarul de imobil sau de asociaţia de proprietari. "Responsabilul are obligaţia să înscrie, pe baza actului de identitate, persoanele care domiciliază sau au reşedinţa în imobilul respectiv şi să prezinte cartea de imobil, la cerere, poliţiştilor sau lucrătorilor serviciilor de evidenţă a persoanelor", explică Mereuţă. În cazul asociaţiilor, responsabilul cărţii de imobil este administratorul sau un membru al comitetului executiv. Aflaţi mai multe informaţii pe www.ziarulring.ro.
Pasibili de amenzi
Cei care locuiesc în imobil sunt obligaţi să prezinte actul de identitate responsabilului cărţii de imobil, la solicitarea sa, pentru actualizare, altfel riscă amenzi între 40 şi 80 de lei. Aceleaşi amenzi li se aplică şi celor care îşi schimbă domiciliul şi nu solicită înscrierea în cartea de imobil la noua locuinţă în 15 zile de la