De luni, timp de o săptămână, la linia 14 din Gara de Nord staţionează cel mai vechi şi mai luxos tren al CFR. Pasionaţii de istorie, dar şi copiii care au intrat în săptămâna cu program special pot vizita celebrul tren, compus din cinci vagoane luxoase, zilnic, între orele 9 şi 19.00.
Trenul Regal, aşa cum este el denumit, este cea mai veche şi cea mai luxoasă garnitură feroviară din România şi se află, până pe 7 aprilie, garat la linia 14 din Gării de Nord.
CFR în colaborare cu Ministerul Educaţiei le oferă elevilor bucureşteni posibilitatea să afle mai multe despre istoria feroviară, despre Trenul Regal al României şi despre Muzeul Căilor Ferate. Totul începând de luni, în cadrul programului naţional „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, cunoscut până anul acesta sub numele de „Şcoala altfel”.
Pauză de la învăţat
Săptămâna a început cu o pauza de la carte şi un prilej bun pentru ca elevii să participe la activităţi educative în afara şcolii.
Pentru că vremea a ţinut cu ei, profesorii şcolilor bucureştene şi-au scos discipolii la plimbare. Şi nu una oarecare, ci în scop educativ. Prima oprire: Muzeul Căilor Ferate. Taxa: 2 lei pentru copii, 4 lei pentru adulţi. Dacă pentru unii suma este modică, pentru alţii nu este. „Eu cu banii ăştia luam două pâini, îmi ajungea o zi”, exclamă o bătrânică venită cu nepotul curios.
Încă de la intrarea în muzeu, copiii se arată dornici de a afla cât mai multe informaţii, iar ghidul este cu atât mai încântat că îi poate lămuri pe micuţi. Grupaţi doi câte doi, tipic şcolăreşte, şi într-o linişte deplină, elevii îşi aşteaptă cuminţi rândul. Au auzit multe despre el, „că le-a povestit doamna” şi e mult mai frumos decât îşi imaginau. E mare, are multe trenuleţe, care mai de care mai colorate, de toate dimensiunile posibile.
Ghidul vorbeşte mult şi repede. Foloseşte termeni greoi, iar copiii sunt