Dacă înainte de 1582, pe 1 aprilie era sărbătorit Anul Nou, în zilele noastre 1 aprilie nu mai reprezintă decât o serie de păcăleli şi farse. Se spune că acestea trebuie făcute până la ora 12. După această oră, ele aduc ghinion. Cine se căsătoreşte pe 1 aprilie riscă o căsnicie „sub papuc”. Au existat păcăleli celebre şi din partea mass-mediei...
1 aprilie a fost întotdeauna un prilej de ditracţie. Se pare că originile acestei zile se regăsesc, ca multe alte obiceiuri, în schimbarea calendarului gregorian. Prin 1582, Regele Carol al IX-lea (fiul Caterinei de Medici, rămas în istorie drept autorul moral al masacrului din Ziua Sfântului Bartolomeu, când mii de hughenoţi protestanţi au fost ucişi în Paris) a ordonat schimbarea calendarului iulian – care celebra Anul Nou pe 1 aprilie – cu un nou calendar promulgat de Papa Grigore al III-lea, numit calendarul gregorian.
Noul calendar prevedea ca sărbătoarea Crăciunului să aibă loc în 25 decembrie iar Anul Nou pe 1 ianuarie, dar, odată cu această schimbare mulţi oameni nu s-au putut obişnui cu noile date ale sărbătorilor şi au continuat să sărbătorească Anul Nou pe 1 aprilie. Cei care sărbătoreau astfel erau numiţi „nebuni de aprilie”. Semnificaţia iniţială s-a pierdut în negura timpurilor iar până în zilele noastre s-a păstrat doar nebunia şi veselia acestei zile.
În Franţa, cei păcăliţi erau numiţi „poisson d’Avril”, în Anglia erau „noddy” iar în Scoţia – „cuc de april”. Tot în Franţa, de 1 aprilie se trimit felicitări cu peşti sau bomboane-peşti, dar cel mai adesea se agaţă un peşte de hârtie pe spatele păcălitului.
Se spune că păcăleala de 1 aprilie trebuie făcută până la ora 12, căci cea de după această oră aduce ghinion. Nu este indicat să vă căsătoriţi pe 1 aprilie: superstiţioşii cred că aceste căsătorii nu durează, se destramă repede sau soţul va fi condamnat la un destin „sub papuc”.