Reprezentanţii carierelor private din bazinul carbonifer Motru sunt de părere că decizia Regiei Autonome de Activităţi Nucleare de sistare a livrării de cărbune din spaţiul privat nu este justificată. Marian Nicolescu, secretarul general al Asociaţiei Exploatatorilor Privaţi de cărbune Motru, a vorbit despre încurcătura creată de RAAN Drobeta Turnu-Severin.
Reporter: Ministerul are vreo implicare în decizia RAAN de sistare a preluării cărbunelui de la carierele private din zona Motru?
Marian Nicolescu: Nu vrem să aducem în discuţie Ministerul pentru că toate informările care au fost făcute, adresele, au fost făcute în baza unui contract de furnizare cărbune energetic, în baza unor drepturi şi obligaţii ale RAAN şi ale noastre. Deocamdată Ministerul nu a fost implicat în această ecuaţie, nu am primit nicio informare clară de la ei că ar fi împotrivă sau nu în privinţa acestei sistări. Este vorba despre o relaţie a asociaţiilor cu RAAN-ul şi punct. Noi nu avem o informaţie clară, certă, că ar avea vreo implicaţie Ministerul în sensul acesta. Practic este o decizie a conducerii RAAN.
Rep.: Sistarea livrării de cărbune s-a făcut la toate exploataţiile private?
M.N.: Toţi furnizorii privaţi de cărbune au primit aceste adrese prin care a fost sistată furnizarea de cărbune energetic. Motivul, din punctul nostru de vedere, nu stă în picioare. Au motivat prin faptul că nu vor să mai cumuleze datorii, că se află într-o situaţie financiară nu tocmai mai bună şi nu vor să mai cumuleze datorii. Este o motivaţie pentru care nu au avut un suport întrucât RAAN-ul întotdeauna a întârziat cu achitarea contravalorii pentru cărbunele primit. Tot timpul au avut probleme cu achitarea facturilor.
Rep.: Compensarea datoriilor RAAN cu energie au practicat-o toţi managerii privaţi?
M.N.: Au fost şi cazuri de genul, sunt anumiţi asociaţi care au fost