Actorul Gheorghe Dănilă, originar din comuna Poienari, este un nume consacrat în teatrul românesc. Arta creștină și ceramica de Cucuteni sunt promovate de preotul Florin Aurel Țuscanu într-un muzeu al satului, la Moldoveni.
Foto: Muzeul satului Moldoveni
Profesioniști din domeniul culturii sau doar pasionații de promovarea acesteia au avut ca punct de plecare satul românesc. Unii au recunoaștere în țară sau chiar în străinătate, alții au considerat ca o datorie transmiterea valorilor locale. Și unii, și ceilalți vor să lase în urma lor un semn. Emoțiile cu care vorbesc despre vârsta copilăriei sau despre propriile realizări demonstrează că, oriunde s-ar afla fiecare, amintirea locurilor natale revine cu mai multă insistență în anii deplinei maturități.
Actorul Gheorghe Dănilă pomovează valorile teatrului românesc
Actorul Gheorghe Dănilă (foto), de la Teatrul de Comedie din București, are rădăcini în comuna Poienari. “Am vrut dintotdeauna să devin actor”, spunea hotărât actorul într-un interviu acordat cotidianului “Ziarul de Roman”. Născut în anul 1949, a urmat clasele primare în comuna Poienari, iar cele gimnaziale în cadrul Școlii nr. 1 din Roman. Primii pași în arta teatrală i-a făcut chiar din timpul liceului, participând la diferite manifestări artistice, care au trezit în sufletul tânărului de atunci dorința de a pătrunde în lumea artistică, de a-i afla tainele nebănuite și de a aprofunda un domeniu pentru care simțea o atracție deosebită. Participarea constantă în spectacole susținute la Casa de Cultură a fost remarcată de profesorii liceului, care, chiar dacă au crezut în talentul copilului lor, au încercat să-l îndrume spre alte domenii, cum ar fi medicina sau spre o carieră militară.
Gheorghe Dănilă a lăsat în orașul de pe Moldova amintirile copilăriei și adolescenței sale, pe care acum le retrăiește doar cu